De BMW Classic(s) van...

Johan Vinke.

Tijdens de BMW Classic van hebben we al veel gezien. Een BMW Dixi, BMW Z1 en zelfs een klassieke BMW racer. Wat we nog niet eerder zagen is een eigenaar die meerdere prachtige klassieke BMW modellen in zijn bezit heeft. Daar komt verandering in wanneer we naar Doornspijk afreizen. 

 

Naam: Johan Vinke

Woonplaats: Doornspijk

Trotse eigenaar van: Een collectie BMW 3 Serie E30 modellen

 

Aangekomen in Doornspijk worden we al opgewacht door Johan Vinke. Hij neemt ons mee naar een plek waar hij zijn collectie BMW modellen al keurig heeft neergezet voor de fotoshoot. Ook de buurman van Johan, die zelf sleutelt aan klassieke Mercedes modellen, komt een kijkje nemen. Zijn zoon heeft er met een berichtje op Instagram namelijk voor gezorgd dat wij vandaag met Johan over zijn collectie kunnen praten.

“GEWOON PRACHTIG.”

Het is geen alledaags gezicht. Vijf prachtige BMW E30 modellen op één rij. Op de vraag waarom Johan Vinke een collectie E30 modellen heeft verzameld is het antwoord kort en krachtig. “De BMW E30 is gewoon een prachtig model. Van welke kant je ook naar de auto’s kijkt, ze zijn allemaal stuk voor stuk gewoon prachtig.”

 

“In 1984 kocht ik mijn eerste BMW E30 en vier jaar later had ik een tweede E30 in mijn bezit. Op het moment dat ik die tweede BMW in bezit had ontstond het idee en het verlangen om een collectie compleet te maken. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk begonnen met het langzaam bij elkaar zoeken van de verzameling die ik nu heb.”

 

Het bij elkaar krijgen van deze prachtige collectie BMW modellen heeft jaren geduurd. “Vooral naar een mooie uitvoering van de Touring heb ik lang moeten zoeken. Met de komst van de Cabrio en de 6 cilinder automaat was voor mij de verzameling compleet. Uiteindelijk moet ik vrienden en kennissen bedanken want die hebben mij geholpen bij het vinden van de BMW’s. Ik heb namelijk geen internet dus zelf op zoek gaan is niet heel makkelijk.”

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

BMW E30 modellen voorkantORIGINEEL NEDERLANDSE AUTO’S.

De collectie van Johan Vinke is met zorg bij elkaar gespaard. Dit omdat Johan enkele eisen stelde bij de aanschaf van een BMW E30. “Al deze auto’s zijn allemaal origineel Nederlandse auto’s. Dat was voor mij ook één van de voorwaarden. Was het geen in Nederland geleverde auto dan hoef ik ‘m niet. Verder wil ik ook auto’s die nog in originele staat zijn. Nee, van die auto’s waaraan gesleuteld is die komen er bij mij niet in.”SPECIALE BAND.

Met één van de auto’s in zijn collectie heeft Johan een zeer speciale band. “Er is een auto die ik echt nooit meer wegdoe. Dat is de BMW E30 die van mijn ouders is geweest en die ik heb overgenomen. Toen mijn moeder jaren terug overleed heb ik deze auto van mijn vader overgekocht. Deze auto heeft een heel speciaal plekje in mijn hart en die koester ik voor de rest van mijn leven.”

BMW E30 Sedan voorkant

Gemaakt om mee te rijden.

De prachtige collectie van Johan houdt hij dicht bij huis. “In mijn schuur heb ik alle ruimte om deze BMW modellen droog te parkeren. Ik laat ze echt niet buiten staan, daar zijn deze auto’s mij veel te kostbaar voor. Wanneer ik niet in één van de auto’s rijd, dan staan ze in mijn schuur te rusten. Ik zet ze dan op oude banden zodat de originele banden in goede conditie blijven en geen platte kanten krijgen.”

 

Voor Johan is zijn verzameling niet alleen een lust voor het oog, hij rijdt ook nog dagelijks in één van zijn E30’s. “Auto’s zijn gemaakt om te rijden, niet om stil te staan. Als ik ergens naartoe moet met de auto dan pak ik één van deze BMW’s. Wel wissel ik per periode af in welke auto er gereden wordt. De Cabrio rijd ik namelijk alleen met goed weer en ook de Touring is vanaf begin oktober weer geschorst. De komende maanden gebruik ik daarom de Sedans als ik ergens naartoe moet.”

 

In welke E30 Johan ook op pad gaat, één ding is overal hetzelfde. “Waar ik ook kom, overal krijg ik duimpjes te zien van mensen die het mooi vinden om een oude BMW te zien. In Doornspijk weten veel mensen wel dat ik het ben als ze een E30 zien rijden en dat is leuk. Wanneer ik boodschappen aan het doen ben word ik ook vaak aangesproken. Mensen willen dan een foto maken van de auto die ik bij me heb en dan vertellen ze dat ze vroeger ook zo’n auto gehad hebben. Mensen willen dan toch even een praatje maken en dat vind ik erg leuk.”

slide
slide
slide
slide
slide

BMW E30 Sedan Voorkant CabrioVERZAMELING COMPLEET?

De verzameling van Johan bestaat nu uit drie sedans, één touring en één cabrio. Blijft het daarbij of kunnen we nog een uitbreiding verwachten? “Nee de collectie is wel compleet nu. Ik heb er vijf en daar ben ik heel blij mee. Tuurlijk zou een M3 erbij heel erg gaaf zijn, maar die zijn zó duur. Nee en M3 koop ik niet. Met deze collectie ben ik meer dan tevreden.”

BMW E30 Touring Velg

BMW E30 Touring Sharknose

MINI
Ekris MINI

Ekris MINI

Ontdek alles over MINI.