BMW 5 Header Exterieur achterkant 1180x1180
BMW 5 Header Exterieur achterkant 1180x1180

WAT BETEKENEN ALLE CIJFERS EN LETTERS BIJ BMW?

Begrijp jouw BMW .

De verschillende BMW modellen zijn goed te onderscheiden door haar verschillende Series. Maar weet je wat de gedachte is achter de nummering? Daarnaast zijn alle modellen ook nog eens te onderscheiden met letters voor de Serie, motoriseringsnummers en letters achter de motorisering. Wij leggen in deze blog uit hoe de opbouw van de namen in elkaar zit.

ELK MODEL IS ANDERS.

WAT BETEKENT BMW?

Om te beginnen bij het begin is het goed om te weten waar BMW voor staat. Zoals je waarschijnlijk wel zal weten, is BMW een Duits automerk. Daarom is BMW ook een afkorting van een Duitse naam, namelijk Bayerische Motoren Werke. BMW is een Beiers merk, daarom is het logo ook gebaseerd op de vlag van Beieren.

HET VERSCHIL TUSSEN DE BMW SERIES.

BMW heeft veel verschillende modellen, waarvan de meesten zijn onderverdeeld in een Serie. Bij de 1,2,3,5 en 7 Serie geldt hoe hoger het getal, hoe groter het model. De 4, 6 en 8 Serie worden gezien als de sportievere modellen onder de Series.

AL DIE CIJFERS.

Een 218i, 520e, of een 840d. Het klinkt als codes, maar er zit meer logica achter dan je misschien zal denken. Het honderdtal is namelijk de Serie. Simpel uitgelegd zijn de getallen achter de Serie omvat de motorisering. Hoe hoger dat getal, hoe hoger de motorisering.

DE ABC VAN BMW.

LETTERS VAN DE MODELLEN

Om onderscheid te maken tussen de verschillende modellen heeft BMW ervoor gekozen om bij sommige uitvoeringen vooraf een letter te plaatsen. 

i.

De i staat voor een elektrische BMW. Let op dat je deze i voor de Serie niet verward met de i achter de motorisering. BMW kent zes elektrische modellen, waarvan de i3 niet meer in productie is. Naast de i3 heeft BMW ook de i4, i7, iX, iX1 en iX3.

M.

De letter M is vooral heel bekend onder de liefhebber van sportauto’s. De M staat voor Motorsport. BMW M werd oorspronkelijk opgericht om het raceprogramma van BMW te vergemakkelijken. Tegenwoordig worden er veel sportvarianten van de personenauto’s van BMW ontwikkeld onder de naam BMW M. De M staat voornamelijk voor de aanduiding van de Serie. In het geval van de SUV’s en roadster staat deze M achteraan, omdat deze uitvoeringen hun eigen letter hebben.

X.

Wanneer er een X voor de Serie staat betekent dit dat het om een SUV gaat. Alle hoge modellen van BMW worden aangeduid met deze letter. Elke Serie, behalve de 8 Serie heeft een BMW X model. Ook voor deze SUV’s geldt, hoe hoger de Serie, hoe groter de auto.

Z.

Er is maar één model met een Z, namelijk de Z4. Dit is de roadster van BMW.

LEES DE KLEINE LETTERS.

ONDERSCHEID TUSSEN BMW MOTOREN EN AANDRIJVINGEN.

Tot slot is het handig om te weten waar de letter achter de motorisering achter staat en hoe de aandrijving te onderscheiden is. De letters achter de motorisering staat voor het soort motor in de BMW. Het is te onderscheiden in drie categorieën, namelijk de d voor diesel, de e voor een plug-in-hybride en de i voor een benzine injectiemotor.

Wil je weten of de BMW vierwiel-, voor- of achterwielaandrijving heeft? Dat is te onderscheiden aan de volgende termen, namelijk xDrive en sDrive. xDrive betekent dat de BMW een vierwielaandrijving heeft. Is het een sDrive? Dan heeft de BMW voor- of achterwielaandrijving.

 

HET IS GEEN CODETAAL.

Nu jij alle cijfers en letters weet achter BMW en haar auto’s ben je veel beter voorbereid op de aankoop van een BMW. Geen aankoop op de planning? Dan heb je in ieder geval weer een hoop interessante BMW feitjes klaarliggen om met je vrienden te delen.