BMW-319-1-groen-zijkant-eigenaar-mobiel
BMW-319-1-groen-zijkant-eigenaar-mobiel

BMW 319/1.

BMW CLASSIC VAN MARCO WESTRA.

KENNISMAKEN MET DE EIGENAAR.

DE BMW 319/1 CLASSIC VAN...

Naam: Marco Westra
Woonplaats: Driebergen
Trotse eigenaar van: BMW 319/1 uit 1936

Grote kans dat u deze auto nog nooit rijdend heeft gespot in Nederland. De BMW Classic van Marco Westra is namelijk een zeldzaamheid op de Nederlandse wegen, wereldwijd werden er slechts 178 geproduceerd. Het exemplaar van Marco is in absolute concoursstaat en trekt de aandacht van iedere voorbijganger.

Terwijl het zonnetje al heerlijk schijnt treffen wij Marco in zijn klassieker in Zeist. Hoog tijd om meer te weten te komen over Marco en zijn zeldzame BMW Classic. We trappen af met een leuk weetje.

DE ECHTE VOORLOPER.

BMW'S EERSTE SPORTAUTO.

“Een leuk weetje over de BMW 319/1 is dat deze BMW wordt gezien als de eerste echte sportauto die BMW ooit maakte. Deze BMW was trouwens ook uitermate geschikt als sportauto. De BMW 319/1 wordt aangedreven door een 1.9 liter zescilinder motor met 55 pk en door het lage gewicht van 780 kg werd een topsnelheid van 135 km/u gehaald.” 

EEN GOEDE BASIS.

KOP KOFFIE.

Bij het zien van deze tijdloze BMW 319/1 is direct onze interesse gewerkt en zijn wij heel benieuwd hoe Marco deze BMW in bezit heeft gekregen. Wat blijkt? Koffie drinken is een uiterst goed startpunt. “Ik dronk een aantal keren per jaar koffie bij Joop Bruggeman en Joop had een enorme collectie BMW’s in zijn bezit. Na Joop zijn overlijden ging deze BMW 319/1 naar zijn neef, maar die deed helemaal niets met de auto. Uiteindelijk vroeg ik aan hem of hij de auto wilde verkopen aan mij en dat is gebeurd. Het is dus toeval dat ik deze BMW 319/1 uit 1936 heb kunnen kopen waardoor hij sinds 2005 in mijn bezit is.”

BMW-319-1-interieur-dashboard-wit-stuur

HULPLIJNEN INSCHAKELEN.

HULP UIT EISENACH.

Direct genieten van de unieke aankoop zit er niet in voor Marco. “Er was in geen jaren iets aan de auto gedaan dus de staat waarin ik de auto kocht was verre van goed. Ik heb de auto volledig moeten restaureren om de BMW 319/1 weer in deze staat te krijgen. Wel heb ik de originele motor kunnen behouden en dat is iets waar ik nog steeds erg blij mee ben.” De restauratie doet Marco niet helemaal zelf. Omdat het lastig is om aan onderdelen te komen voor de BMW 319/1 wordt er professionele hulp ingeschakeld in Duitsland.

 “Er moest echt veel aan de auto gebeuren. Het houten chassis van de auto is vervangen en er moest ook heel veel plaatwerk worden vervangen. Voor de restauratie kwam ik uiteindelijk uit bij een mannetje in Duitsland die gespecialiseerd is in het restaureren van BMW 319 modellen. Hij beschikt zelfs over de originele bouwtekeningen van de BMW 319/1, deze tekeningen heeft BMW AG niet eens meer in bezit.”

De restauratie wordt vakkundig aangepakt. “Doordat de restaurateur in Eisenach de bouwtekening in zijn bezit heeft wordt het repareren ‘ietsjes’ makkelijker. Hij weet hierdoor precies welke afmetingen hij aan moet houden waardoor de onderdelen in originele staat gemaakt kunnen worden. In zijn werkplaats staat zelfs een op maat gemaakte machine voor het maken van BMW 319/1 onderdelen. Zo weet hij zeker dat wat hij maakt origineel en goed is.”

BMW-319-1-achterkant-zijkant-achterklep-open-reservewiel

HET GROTE GENIETEN.

HERTZBERGER TROFEE.

In 2019 is de complete restauratie van de BMW 319/1 van Marco volledig afgerond. De BMW 319/1 is hersteld in zijn oude glorie en straalt als nooit tevoren. De prachtige groene lakkleuren trekken meteen de aandacht en het grote genieten kan beginnen. “De auto is van alle kanten prachtig om te zien, maar wat ik persoonlijk het allermooiste vind is de achterzijde van de auto en dan schuin vanaf de zijkant bekeken. Dat is gewoon een prachtig gezicht”, aldus Marco.

“Nadat de restauratie voltooid was ben ik ook meteen op pad gegaan. Samen met mijn vrouw heb ik deelgenomen aan de rit om de Hertzberger Trofee. Tijdens deze speciale rit toerden we twee dagen door Nederland met 45 vooroorlogse auto’s. Het was echt geweldig om samen met andere eigenaren van vooroorlogse auto’s deze rit te maken, want het is echt een uniek rijtje auto’s bij elkaar.”

ER MOET GEREDEN WORDEN.

NIET ALLEEN OM NAAR TE KIJKEN.

Eén ding is duidelijk. Marco heeft de BMW 319/1 niet gekocht om alleen maar naar te kijken. Zijn liefde voor klassieke BMW modellen deelt hij graag met anderen weggebruikers door regelmatig erop uit te gaan in zijn BMW 319/1. “Ik probeer er zoveel mogelijk in te rijden als het weer het toelaat. Een auto moet gereden worden, klassiek of niet. Ik heb deze BMW niet gekocht om alleen maar naar te kijken zoals veel verzamelaars wel zouden doen.”

Het rijden in de BMW 319/1 brengt voor Marco wel enkele uitdagingen met zich mee. “Door de beperkte ruimte binnenin kan ik niet met schoenen aan rijden. Ik rijd dus eigenlijk altijd op mijn sokken in deze auto. Als ik ga rijden dan moet het ook goed weer zijn. Bij regen is het namelijk lastig rijden, want de auto heeft mechanische trommelremmen die bij droog weer al slecht remmen en bij nat weer snel blokkeren.”

Waar de BMW 319/1 vroeger 135 km/u haalde is dat nu wel even anders. “Ik rijd maximaal 80 km/u dus ik rijd eigenlijk alleen nog maar over binnenwegen. De snelweg ga ik niet op met deze auto, maar daardoor kan ik wel goed genieten van de rijeigenschappen. Het rijden in deze auto is zo speciaal want ik rijd in een originele Nederlandse auto van 85 jaar oud en het is het begin van het merk BMW geweest zoals het nu is. Als groot liefhebber van het merk BMW is er niets mooiers.”

WAT VOOR AUTO IS DIT?

VEEL BEKIJKS.

Wanneer Marco op pad gaat met zijn BMW 319/1 trekt hij veel bekijks. “Waar ik ook stop komen er mensen naar me toe om over de auto te praten.” En daar heeft Marco geen woord aan gelogen. Tijdens het maken van de foto’s zijn we niet onopgemerkt gebleven. Regelmatig komen er mensen naar de BMW 319/1 van Marco kijken en maken ze een foto van deze prachtige BMW Classic. "Al weet niet iedereen dat dit een BMW is. Heel vaak vragen mensen aan mij wat voor auto het is. Dan vertel ik vol trots dat het een BMW is."