BMW-E24-M635csi-wit-m-striping-eigenaar-graffitimuur-mobiel
BMW-E24-M635csi-wit-m-striping-eigenaar-graffitimuur-mobiel

BMW E24 M635CSI.

BMW CLASSIC VAN MARC-JAN HOLLENBERG.

KENNISMAKEN MET DE EIGENAAR.

DE BMW CLASSIC VAN...

Naam: Marc-Jan Hollenberg
Woonplaats: Heemskerk
Trotse eigenaar van: BMW E24 M635csi uit 1986 in Alpin Weiss

Twee fotoshoots op één dag. Het overkwam Marc-Jan Hollenberg toen hij met zijn prachtige en tijdloze klassieker op pad ging voor de reportage de BMW Classic van. Want niet alleen wij waren enorm onder de indruk van zijn klassieker, ook een modefotograaf in opleiding die zijn portfolio aan het aanvullen was, vond de BMW van Marc-Jan een geschikt decor voor zijn foto’s.

We ontmoeten Marc-Jan en zijn zoons in Amsterdam op het terrein van de NDSM Werf. Hier komen we meer te weten over de BMW E24 M635csi die een speciaal plekje in de familie Hollenberg inneemt.

VAN KLEINS AF AAN.

DROOMAUTO.

De BMW E24 M635csi is inmiddels twee jaar in het bezit van Marc-Jan die al van jongs af aan weg is van de BMW M635csi en wist hij dat hij ooit op een dag zo’n BMW zou bezitten. “Als jonge jongen van een jaar of tien was ik al helemaal gek van BMW. Een vriend van mijn oudere buurjongen had zo’n 635csi en die auto heeft mij eigenlijk nooit meer losgelaten. Als jochie droomde ik toen dat die auto ooit van mij zou zijn. Heel veel later kreeg ik interesse in klassieke auto’s en vlamde dat smeulende verlangen weer op en wist ik het meteen: ik ga voor een M635csi in Alpin Weiss mét M-striping. In mijn ogen dé ultieme M635csi.”

DROMEN UIT LATEN KOMEN.

START VAN EEN LANGE ZOEKTOCHT.

In 2016 start Marc-Jan de zoektocht naar zijn droomauto. “Ik kreeg in 2016 kanker en besefte me toen extra hard dat het leven zomaar ineens over kan zijn. Het besef dat alles alleen in het hier en nu gebeurt werd nóg dieper. Ik had altijd al de wens om een M4 te rijden,  maar deed dat nooit omdat anderen daar iets van zouden kunnen denken. Nou, die beperkende overtuiging heb ik toen meteen overboord gekieperd en kort na mijn herstel heb ik bij Stefan Jochems een M4 besteld precies zoals ik ‘m wilde hebben. Dat is inmiddels vijf jaar en 160.000 km geleden. Ook ben ik toen direct mijn zoektocht naar mijn droomauto, de klassieke BMW M635csi in Alpin Weiss gestart.”

Na lang zoeken naar de perfecte BMW M635csi was het in 2019 raak voor Marc-Jan. Uiteindelijk vond hij zijn droom BMW in Duitsland bij exclusieve handelaar in unieke klassiekers. “Deze auto was by far het beste exemplaar die ik tijdens mijn zoektocht ben tegengekomen. De oorsprong van deze auto is Spanje en heeft zelfs nog een dashboard met Spaanse aanduidingen. Ik vond ‘m bij een exclusieve handelaar in Duitsland met wie ik eerst contact per mail heb gezocht. Ik vroeg hem naar foto’s genomen uit alle hoeken en vooral ook naar foto’s van de onderzijde en onder de motorkap. De foto’s die ik toegestuurd kreeg zagen er heel goed uit. Daarna ben ik wat onderzoek gaan doen naar het bedrijf en heb ik telefonisch contact opgenomen.”

“Uiteindelijk heb ik besloten zelf naar Duitsland te gaan om alle zwakke punten eens kritisch met mijn eigen ogen te checken. Het resultaat was helder; deze auto is een pareltje! Bouwjaar 1986, 89.000 km op de teller, goed en professioneel onderhouden door M-specialisten in Duitsland en één keer vakkundig en professioneel opnieuw gespoten. De BMW M635csi bleek van een verzamelaar uit Duitsland te zijn die wegens gezondheidsredenen zijn verzameling moest afbouwen. De opdrachtgever had aangegeven dat deze auto niet de handel in mocht, maar naar een echte liefhebber moest gaan. Nou, voilà dat was ik!”

KLEINE UPGRADES.

VELGEN EN SIDE-SKIRTS.

Na periodes in Spanje en Duitsland neemt Marc-Jan zijn droomauto mee naar Nederland waar hij twee upgrades aan de BMW M635csi doorvoert. “De auto is helemaal origineel en dat was ook één van de belangrijke voorwaarden voor mij om deze te kopen. Uiteindelijk heb ik twee verandering gedaan aan de auto. De auto is nu namelijk voorzien van originele BMW M-Technik side-skirts die ik via e-bay in Amerika vond. Verder heb ik de originele BBS-velgen met TRX banden vervangen voor originele 18” BBS RC061 en RC062 velgen, die destijds als optie leverbaar waren,  met goede Good Year banden. Die verandering maakt echt een verschil, zowel in het aangezicht als ook het rijcomfort!”

LUST VOOR HET OOG.

PERFECT LIJNENSPEL.

Dat de BMW M635csi een prachtige auto is wist Marc-Jan al erg lang, maar ook bezoekers van het NDSM Werf terrein laten hun oog vallen op de prachtige BMW.

“Je wilt niet weten hoe vaak we duimpjes krijgen en hoe vaak de auto gefotografeerd en gefilmd wordt! Deze auto maakt heel wat emoties los bij mensen. Ik heb ook heel wat leuke en spontane gesprekjes gehad met BMW liefhebbers die nieuwsgierig hun belangstelling tonen. Daar maak ik altijd even tijd voor. Want zeg nou zelf, hoe leuk is het om op deze spontane en positieve manier het over iets te hebben wat een gezamenlijke interesse is.”

Over aandacht heeft de BMW van Marc-Jan dus absoluut niet te klagen, maar wat maakt deze auto nou zo speciaal en mooi voor Marc-Jan?  “De lijnen van deze auto kloppen vanuit elke hoek. De sharknose, de lage daklijn, de lengte, de achterkant, maar vooral de combinatie met de chromen bumpers en lijsten maken deze auto een plaatje. Als je in deze auto stapt dan voel en ruik je de historie. Het naar de bestuurder gevormde dashboard, de klassieke oranje binnenverlichting en wat te denken van het machtige bijna 300 pk sterke 6-cilinder blok dat destijds ook in de M1 lag! Man, wat een geweldig fijne machine is dat. En wanneer je de motorkap opent is het ook nog een prachtig imposant blok om te zien. Tsja, wat is er eigenlijk niet mooi aan deze auto?”

12 PROVINCIE CHALLENGE.

FREUDE AM FAHREN.

Het rijden in een BMW is Marc-Jan niet vreemd. “Ik rijd nu twintig jaar BMW en heb al vele BMW-kilometers gemaakt. Ik ben begonnen met een E39 523i Touring uit 1999, echt een superfijne auto. Daarna heb ik een E61 530d gehad, waar mijn zoons echt verliefd op waren en later heb ik nog in een F10 535i gereden. Na mijn ziekte heb ik de compleet naar wens samengestelde M4 aangeschaft en kwam deze prachtige klassieker in mijn leven. De M635csi rijd ik vooral op speciale momenten en met mooi zonnig weer. Ramen open, dak open en volop genieten! Dat is echt Freude am Fahren.”

Een van die speciale momenten is de 12 Provincie Challenge. “Wat ik een van de leukste dingen vind is dat ik samen met mijn partner Mirjam deze ’12 Provincie Challenge’ in het leven geroepen heb. Dit houdt in dat we geregeld een weekend op pad gaan met de BMW M635csi in steeds een andere provincie waarbij we overnachten in een plaats waar nog niet eerder geweest zijn. Een heel leuke manier om Nederland te verkennen en bovendien spreek je dan ook spontaan allerlei mensen die nieuwsgierig zijn naar deze unieke auto. Zelfs mensen die geen verstand hebben van auto’s vragen er naar.”

CARSHARING.

FAMILIEAUTO.

De passie en liefde die Marc-Jan heeft voor BMW en in het bijzonder de M635csi deelt hij met zijn zoons. “Deze auto deel ik graag met mijn beide zoons Thom (23) en Rick (22). Zij zijn net als ik helemaal BMW gek. In plaats van dat de M635csi alleen maar door papa gereden mag worden, geniet ik er ook heel erg van als zij zo nu en dan een ritje gaan maken in de auto. Zij waarderen dit enorm, zowel het rijplezier als ook het vertrouwen dat ik hen geef om van deze ritjes te genieten. Ik denk dat deze auto nog heel lang in onze familie zal blijven.”

BMW-E24-M635csi-alpinweiss-zijkant-eigenaar-zonen