BMW_530i_Zwart_Header_Mobiel
BMW_530i_Zwart_Header_Mobiel

8 TIPS VOOR DE PERFECTE PROEFRIT.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Je ziet een mooie auto bij de autodealer staan en wilt deze heel graag even proefrijden. Weet jij waar je op moet letten bij een proefrit? Wij zetten de belangrijkste tips op een rijtje, zodat jij straks voorbereid achter het stuur zit van misschien wel jouw nieuwe auto.

ALLES GEREGELD?

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS BELANGRIJK.

Voordat jij een proefrit inplant is het handig om het een en ander voor te bereiden. In de tijd dat jij kan rijden met je potentiële nieuwe bolide wil je zo veel mogelijk te weten komen. Daarom is een goede voorbereiding het halve werk.

1.    PLAN HET OP DE JUISTE TIJD.
Plan je proefrit niet te vroeg of te laat. Tussen 10:00 uur en 15:00 is de beste tijd om de auto uit te testen. Het is dan minder druk op de weg, waardoor je beter de kans krijgt om even goed door te rijden. Het is namelijk zonde als je een proefrit hebt ingepland en je continu in de file staat. Dan wordt het lastig om de auto goed te leren kennen.

Daarnaast kan je met daglicht alle eventuele gebreken of beschadigingen beter zien. Vroeg op de ochtend of laat op de dag, zeker in de wintertijd, is het vaak donker. Dit maakt de kans groter dat jij iets over het hoofd ziet op jouw potentiële occasion en dat wil je voorkomen.

2.    DAAG DE AUTO UIT OP VERSCHILLENDE WEGEN.
Plan een leuke route voor de proefrit in waarbij je op verschillende wegen rijdt. Denk hierbij aan een stukje rijden over de snelweg, in het centrum van de stad en woonwijken met veel drempels. Deze verschillende wegen vragen namelijk om verschillende rijstijlen. Op deze manier kom je er achter of de auto overal prettig rijdt.

3.    PAPIERWERK OP ORDE?
Bij een gerenommeerde autodealer zoals Ekris BMW en MINI mag je erop vertrouwen dat al het papierwerk klopt, maar over het algemeen is het verstandig om bij een occasion te bekijken of de kentekenpapieren en het chassisnummer overeenkomen en het onderhoudsboekje up-to-date is. 

Heb je een proefrit met een gebruikte elektrische auto gepland staan? Dan is de capaciteit van de accu een belangrijk onderdeel om te checken. Bij sommige autodealers kan je een State of Health-rapport opvragen. In dit rapport staat wat de huidige accucapaciteit is.

4.    BEKIJK ALLE OPTIES EN WEES KRITISCH.
Laat de verkoper de belangrijkste opties aan jou demonstreren. Deze opties kan je dan tijdens je proefrit zelf uitproberen. Bedenk goed wat voor jou belangrijke opties op een auto zijn. Zitten er voldoende opties op de auto? Of denk jij er meer nodig te hebben?

Heb je een occasion op het oog? Check dan of alle lichtjes en knoppen in de auto goed werken. Kijk hier kritisch naar, want het vervangen van onderdelen kan erg kostbaar zijn.

LET GOED OP.

Tijd om te rijden!

Is de auto door de eerste test van je proefrit heen? Top! Dan is het nu tijd om de weg op te gaan. Neem plaats in je auto, want daar komt de volgende check alweer om de hoek kijken.

5.    DE BINNENKANT TELT OOK MEE.
Bij een proefrit draait het natuurlijk om meer dan alleen het uiterlijk en hoe de auto rijdt. Zitcomfort en ruimte zijn namelijk ook hele belangrijke onderdelen van een auto. Kan je makkelijk in- en uitstappen en zit je comfortabel? Wanneer je kinderen hebt is het ook aan te raden om de achterbank en achterbak te controleren op de ruimte voor bijvoorbeeld een kinderzitje en opbergruimte voor een kinderwagen.

6.    START DE AUTO EN LUISTER GOED.
Start de auto. Let bij het opstarten op eventuele rare geluiden, zoals rammelende onderdelen. Geef een keer goed gas en voel aan het stuur. Voel je trillingen? Dan kan het mogelijk zijn dat er een disbalans is in de velg – band combinatie. Bij trillingen in het stuur is er iets aan de hand met de vooras. Voel je het in de zitting? Dan is er wat aan de hand met het achteras. Mocht dit voorkomen, vraag dan aan je verkoopadviseur om meer informatie.

TEST, TEST.

NEEM DE TIJD VOOR JE PROEFRIT.

Je wilt de auto natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen tijdens een proefrit, dus neem ook de tijd hiervoor. Zoals eerder vernoemd, rijd een route met verschillende soorten wegen en omstandigheden. Hierdoor kom je op verschillende manieren meer te weten over de auto. Test daarna nog het volgende:

7.    VLIEG NIET UIT DE BOCHT.
Maak een aantal strakke bochten en ruime bochten. De een wat sneller dan de andere. Probeer aan te voelen hoe de auto hierop reageert en of het stabiel aanvoelt. Heb je een proefrit in een BMW of MINI? Dan is de auto natuurlijk standaard al heel stabiel.

 8.    VERGEET NIET TE REMMEN.
Een belangrijk onderdeel van je auto zijn natuurlijk de remmen, dus test deze ook. Rijd wat sneller op een rustige weg en trap wat harder de rem in. De auto moet dan niet gaan trillen. Doet de auto dit wel, overleg dan met je verkoopadviseur waar dit aan kan liggen. Doe dit alleen op wegen met weinig of geen verkeer. Veiligheid gaat boven alles!

 

GESLAAGD!

BEN JE OVERTUIGD?

Heb je een prettige rit gehad, voelt de auto goed en kloppen al jouw voorwaarden? Zie jij jezelf al helemaal rijden in deze auto? Laat het contract maar klaarmaken door jouw verkoopadviseur. Wij wensen jou veel rijplezier met jouw nieuwe bolide!