BMW-iX-BMW-i4-header_mobiel
BMW-iX-BMW-i4-header_mobiel

IS JOUW AUTO AL WINTERKLAAR?

Veilig de winter door.

 

De dagen worden korter en de temperaturen steeds lager. De winter is in aantocht. De winterse temperaturen vragen om meer aandacht aan jouw voertuig, maar weet jij wat er allemaal komt kijken bij het winterklaar maken van jouw auto? Je leest het hier.

GLIJD NIET WEG!

HOE ZIT HET DAN MET WINTERBANDEN?

Het wordt steeds lastiger inschatten wanneer de winterbanden van stal mogen. Sommigen beweren dat ze pas de banden moeten wisselen wanneer het sneeuwt, anderen nemen liever geen risico en plaatsen de winterbanden al in oktober. Het beste advies is om op winterbanden te rijden zodra de temperatuur onder de 7 graden daalt. Vanaf deze temperaturen presteren winterbanden namelijk beter dan zomerbanden. Winterbanden hebben namelijk een andere rubbersamenstelling en een dieper profiel in vergelijking tot zomerbanden. Winterbanden zijn gemaakt voor een winters wegdek, denk hierbij aan natheid en gladheid. Houd rond de winterperiode de temperaturen goed in de gaten en laat op tijd de winterbanden plaatsen. 

Rijd jij een BMW of MINI? Laat dan je banden verwisselen bij Ekris. Een afspraak maken kan makkelijk via onderstaande buttons naar de Werkplaatsplanner.

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK.

VEILIG DE WINTER DOOR.

Naast dat een specialist de auto winterklaar maakt, is het belangrijk dat jij ook winterklaar bent. Vooral nu de temperaturen redelijk wisselvallig zijn, is het belangrijk om met het volgende rekening te houden, voor zowel jouw veiligheid als voor het behoud van de kwaliteit van jouw auto:

1.    JE WILT TOCH IETS KUNNEN ZIEN?

Het kost iets meer tijd, maar het is veel veiliger. Maak je autoruiten ijsvrij met een ijskrabber. Let op dat je nooit heet water over je ruit heen gooit! Door de extreme temperatuurverschillen tussen een autoruit en het hete water, is de kans groot dat er een barst in terecht komt. Wil je liever niet krabben? Dan is de aanschaf van een ijsdeken een beter idee.

2.    LAAT DIE HANDREM EENS LOS.

Bij hele lage temperaturen bestaat de kans dat de handrem bevriest. Rijd nooit met de handrem erop, want dit is erg schadelijk voor je remmen. Om dit te voorkomen zet je de auto in eerste versnelling of parkeerstand. Staat je auto toch op de handrem en is deze vastgevroren? Start dan de motor en laat de auto warm worden. Na een tijdje kan het voertuig weer van de handrem af.

3.    LAAT DE SPANNING NIET TE HOOG OPLOPEN.

Temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de bandenspanning kan fluctueren. Bij warmer weer zet de lucht in de banden uit waardoor de spanning oploopt en in de winter krimpt het waardoor de spanning afneemt. Het zullen geen drastische verschillen zijn, maar het is wel aan te raden om in ieder geval één keer per maand de bandenspanning te checken. Hiermee voorkom je dat je mogelijk rondrijdt op banden met een te hoge of te lage spanning, waardoor er een kans is op versnelde slijtage of zelfs een klapband. 

4.    RIJD NORMAAL.

Winterse omstandigheden vragen om een aangepaste rijstijl. De weg kan glad zijn en is daarom een stuk onvoorspelbaarder voor jou en andere bestuurders. Blijf rustig en rijd rustig. De weg is geen racecircuit en al helemaal niet in de winter. Om plotseling ingrijpen te voorkomen is aan te raden om meer afstand te bewaren tussen jou en de andere weggebruikers. Probeer daarnaast geleidelijk af te remmen. Door abrupt te remmen op een gladde weg, verlies je veel sneller de controle over de auto en glijd je eerder door.