Austin-MINI-Countryman-eigenaar-mobiel
Austin-MINI-Countryman-eigenaar-mobiel

AUSTIN MINI COUNTRYMAN 1969.

MINI CLASSIC VAN JORRIT TER HORST.

KENNISMAKEN MET DE EIGENAAR.

DE AUSTIN MINI COUNTRYMAN VAN...

Naam: Jorrit ter Horst
Woonplaats: Utrecht
Trotste eigenaar van: Austin Mini Countryman uit 1969

Een nieuwe MINI is leuk, maar een oude MINI is misschien nog wel leuker. Zeker wanneer de klassieke MINI in absolute topstaat is. En dat is zeker het geval voor deze eerste Classic MINI die wij op de foto mogen zetten.

Wie onlangs bij Ekris MINI Utrecht is geweest herkent deze MINI wellicht, want om deze Austin Mini Countryman in topstaat te houden staat deze in de wintermaanden bij Ekris in de showroom. Speciaal voor deze gelegenheid is de Mini naar buiten gereden. We treffen Jorrit en zijn Austin Mini Countryman in Blauwkapel, een dorpje aan de rand van Utrecht en komen hier meer te weten over zijn MINI Classic.

ZOMERVAKANTIE 2005.

VAKANTIELIEFDE.

De liefde voor de Austin Mini Countryman dateert uit 2005. “Tijdens een zomervakantie in 2005 waren we met de boot in Dokkum, daar stond een groen exemplaar te koop op een parkeerterrein. Dit was de allereerste keer dat ik een Mini station met hout zag staan en ik was gelijk verkocht. Ik wilde deze groene Mini graag hebben, maar de prijs was te hoog voor iemand van vijftien jaar.” 

Jorrit zijn vader adviseert hem om eerst eens met iets kleiners te beginnen. Zo gezegd, zo gedaan. “Ik volgde het advies van mijn vader op en kocht daarop een Kreidler Florett Eitank uit 1962. Deze heb ik vervolgens helemaal gerestaureerd en naar concoursstaat hersteld. Deze zou ik ooit nog wel eens terug willen kopen trouwens.”

MET DANK AAN EBAY.

OP NAAR ENGELAND.

Met het opknappen van de Kreidler Florett Eitank bewees Jorrit aan zijn vader dat hij klaar was voor een klassieke MINI. Vier jaar later was eindelijk het moment daar, alleen nog even ophalen in Engeland. “In 2009 heb ik de Mini aangekocht via Ebay. Er was toen al gestart met het demonteren van de auto, waardoor deze al enige tijd buiten stond zonder ramen. Uiteindelijk heb ik mijn ouders zo ver gekregen om de Mini samen met mij op te halen in Ramsgate. Ik had zelf namelijk nog geen EB rijbewijs en geen auto. De verkoper van de Mini was naar Ramsgate gereden en daar hebben we de Mini, in de haven, op onze aanhanger gezet. Niet veel later gingen we dezelfde boot als dat we gekomen waren weer naar Oostende en daarna terug naar huis.” Eenmaal thuis blijkt dat de staat van de Mini niet geweldig is. “De combinatie van Engels weer en een auto die al deels gedemonteerd is en zonder ramen buiten staat is geen goede combinatie. De Mini was rood van kleur (tweede laklaag), maar veel van het rood dat ik zag was ook roest.”

Een hoop werk ligt in het verschiet. “Ik heb de hele vloer moeten vervangen en daarna is de Mini volledig body-off gerestaureerd waarbij de neus, deuren, zijschermen en wielkasten aangepakt zijn. De gehele body is hersteld, gestraald en gespoten in de originele kleur Sandy Beige. Alles is met nieuwe onderdelen en met behoud van originaliteit opnieuw opgebouwd in 2020. Zo heeft een Morris Minor specialist uit Engeland een nieuwe hout set gemaakt en het Tartan Red interieur is volledig vernieuwd volgens originele standaard. Dit is gedaan door Newton Commercial. Dit bedrijf maakt nog bekleding op de manier zoals men dit in 1969 deed.” Niet alleen het interieur en exterieur is aangepakt. Ook onderhuids is het nodige werk verricht, want in 2019 is de volledige motor gereviseerd.

De werkzaamheden aan de Mini komen in 2020 in een stroomversnelling. “Vanaf april 2020 heb ik bijna ieder weekend aan de Mini gewerkt. Ik had mijn vrouw ten huwelijk gevraagd en de Mini moest klaar zijn voor de grote dag op 09-10-2020. Door tijdsnood heb ik de body door een specialist laten afronden. Als ik terugkijk op hoeveel tijd, geld en moeite de restauratie gekost heeft dan zou ik niet nog een keer een oldtimer kopen die in slechte staat is. Je kunt beter wat meer geld uitgeven aan een goede basis die je uiteindelijk naar een topstaat kunt brengen.”

DE GROTE DAG.

EEUWIGE TROUW.

“Naast de ups en downs tijdens de restauratie is de mooiste herinnering toch echt wel het gebruik van de Mini tijdens onze trouwdag. Het hele proces van dromen over een klassieker, er een aanschaffen, demonteren, leren lassen, opbouwen en op kenteken zetten heeft een hoop mooie momenten opgeleverd, maar ook momenten vol frustraties. Dat uiteindelijk de Mini als trouwauto heeft gediend is wel de kers op de taart van al het harde werk. Nu de Mini af is kan ik eindelijk het gevoel ervaren waar ik als jongetje van 15 over droomde toen ik naast het groene exemplaar in Dokkum stond.”

Na de trouwerij is de Mini vrijwel direct naar de showroom van Ekris MINI Utrecht gebracht. Hierdoor is er nog maar weinig gereden in de Mini, maar daar gaat als het aan Jorrit ligt snel verandering in komen. “Ik hoop komende zomer en de jaren daarop vele mooie momenten met de Mini te gaan beleven. Het lijkt mij leuk om deel te nemen aan goede doelen ritten om zo een andere ervaring te kunnen geven aan het rijden in een oldtimer. Het moet dan wel goed weer zijn, want de auto mag alleen naar buiten als het droog is.”

BIJNA DE VANGRAIL IN.

CLOSE CALL.

Dat de Austin Mini Countryman een opvallende verschijning is heeft Jorrit tijdens de weinige ritjes die hij gemaakt heeft al wel gemerkt. Tijdens de tochtjes die ik al gemaakt heb krijg ik vaak duimpjes naar me opgestoken. Op de snelweg is het zelfs al een paar keer voorgekomen dat iemand bijna achterstevoren in zijn auto zit met zijn duim omhoog en daardoor bijna de vangrail in rijdt. Gelukkig is het tot nu toe altijd goed gegaan en het is erg leuk om al dat enthousiasme van oldtimer liefhebbers te ervaren.”